T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ISPARTA / ŞARKIKARAAĞAÇ - Şehit Muhammed Ceylan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MESLEKİ EĞİTİMİN AMACI

MESLEKİ EĞİTİMİN AMACI

1. MESLEKİ yaşında olup okul sistemi dışında bulunan gençlere temel meslek eğitimi vermek ve bunları işe yerleştirmek.
2. MESLEKİ sistemine girecek gençlerin uygun meslek seçimine rehberlik yapmak.
3. 14 - 18 yaş gurubunda olup geleceğini bir işyerinde çalışarak kurmaya çalışın gençlere MESLEKİ sistemi yoluyla meslek eğitimi vermek.
4. İş hayatı içinde bulunup 14 - 18 yaş grubunda olan gençleri eğitim süresince sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak.
5. Ülke genelinde çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık standardını belirlemek.
6. İş yerlerinde öğrenilemeyen iş ve işlemleri ders araç ve gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuar atelyelerde öğretmek.
7. Kalfa ve ustaların meslek kurslarıyla mesleklerinde gelişmelerini sağlamak.
8. Ustaların işyerlerinde çırak öğrencilere sanatlarını daha iyi öğretmelerini sağlamak amacıyla USTA ÖĞRETİCİLİK kurslarıyla gelişmelerini sağlamak.
9. İş hayatında çalışma disiplinini sağlamak.
10. Eğitim kurumlarıyla iş hayatı arasında işbirliği geliştirmek iş hayatının belirli bir düzene bağlanmasına katkı sağlamak.
11. Yapılan işlerin teknolojisinin kalitesinin ve veriminin yükselmesini sağlamak.

MESLEKİ EĞİTİMİNİN SAĞLADIĞI FAYDALAR

l. Devlete sağladığı faydalar

MESLEKİ eğitimi sistemi ile hızlı bir sanayileşme süreci içerisinde bulunan ülkemizde, ihtiyaç duyulan vasıflı ara insan gücünün süratli ekonomik ve etkin bir şekilde karşılanmasına önemli katkı sağlamaktadır.
MESLEKİ eğitimine devam edenler belirli bir işyerinde çalışmakta olduklarından herhangi bir istihdam problemi bulunmamaktadır.
Çeşitli sebeplerle eğitimlerini yarıda bırakarak iş hayatına atılmış bulunan gençlerimizin eğitim ihtiyacını karşılamak sureti ile eğitimde fırsat eşitliğinin yaygınlaştırılmasına önemli ölçüde katkı sağlamaktır.

11. Çırak Öğrencilere Sağladığı Faydalar

Çırak öğrenciler sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmakta, İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.
Askerlik işlemleri eğitim sonuna kadar tecil edilmektedir.
İşyerlerinden asgari ücretin % 30 undan aşağı olmamak kaydı ile ücret almaları ve ailelerine yük olmamaları sağlanmaktadır.
Diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı bütün haklardan faydalanmaları sağlanmaktadır.
Mesleki yeterlilikleri belgeye bağlanmıştır. MESLEKİ eğitimini tamamlayanlar kalfalık, kalfalık eğitimini tamamlayanlar da ustalık belgesi almaktadır.

111. İşverene Sağladığı Faydalar

İş yeri açmanın belirli kurallara bağlanması sağlanmış ve gelişi güzel işyeri açılması önlenmiştir.
İşyerinde çalışan ve haftada bir gün teorik eğitime alınan çırakların sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi işverenlerin maddi yükünü azaltmıştır.
Çırak öğrencilere ödenen ücretler her türlü vergiden muaf tutulmuş ve işverenlerce gider olarak gösterilmesi sağlanmıştır.
Teorik meslek eğitimi gören çırak öğrenciler iş yerlerinde daha faydalı olmakta yapılan üretimin kalitesinin yükselmesine ve iş veriminin artmasına katkı sağlamaktadır.
Çırak öğrenciler eğitime bir sözleşme ile başlamak suretiyle gelişi güzel iş yeri değiştirmeleri önlenmiş, iş hayatına çalışma disiplini getirilmiştir.
Okul ve işyerinde eğitimin ortaklaşa yürütülmesi sağlanmıştır. Böylece iş yeri yetkilileri ve eğitimden sorumlu bulunan Milli Eğitim Bakanlığı MESLEKİ ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü yetkilileri arasında işbirliği imkanları geliştirilmiş ve iş hayatının istek ve ihtiyaçlarına daha uygun eleman yetiştirilmesi sağlanmıştır.

MESLEKİ EĞİTİMİ SİSTEMİ MESLEK LİSELERİNE GEÇİŞ İMKANI VERMEKTEDİR.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.02.2024 - Güncelleme: 13.02.2024 00:01 - Görüntülenme: 535
  Beğen | 0  kişi beğendi